Ga naar de inhoud
Header waarom chiptuning

WAT ZIJN DE VOOR- EN NADELEN VAN CHIPTUNING?

Chiptuning brengt veel voordelen met zich mee, zoals meer vermogen, meer koppel en een hogere topsnelheid. Uiteraard is het belangrijk ook op de hoogte te zijn van de nadelen die chiptuning met zich meebrengt, voordat u een weloverwogen beslissing neemt. 

Voordelen

Wat zijn de voordelen van chiptuning?

Je krijgt met het tunen van je auto niet alleen meer vermogen, maar ook meer koppel. Dit kan bij turbomotoren op een hele gemakkelijke manier al snel oplopen tot wel 30 procent! Niet alleen het optrekken kan worden verbeterd, maar ook de topsnelheid van een wagen kan fors worden verhoogd door tuning toe te passen. 

Chiptunen zorgt vaak ook voor een beter rendement van de motor. Doordat om milieueisen de auto vaak onder zijn vermogen presteert, rijdt hij niet optimaal. Door de motor goed af te stellen rijdt deze op zijn ideale vermogen en zal het rendement het hoogst zijn. Het verhoogde rendement kunt u ook terug zien in het verbruik, een brandstofbesparing van 10-15% is zeker mogelijk.

Voordeliger dan de dealer

Tegenwoordig maken fabrikanten door middel van software verschillende motor varianten. Ze gebruiken vaak dezelfde motor met verschillende software kalibraties waarbij ze een modelreeks maken met verschillend vermogen en koppel. Chiptuning is dan vaak een veel voordeliger dan het model met de zwaardere motor variant te kopen.

Als je bovenstaande voordelen zo hoort dan denk je vast waarom doet de autofabrikant dit niet al direct? Fabrikanten houden graag marges om zeker te weten dat de auto onder elke omstandigheden goed werkt, dus ook met de slechtste benzine of bij temperaturen van -40. In Nederland hebben we goede brandstof en geen extreem weer, daarom is chiptuning erg interessant om de motor wat scherper af te stellen. Door chiptuning neemt het vermogen toe en het brandstofverbruik af.

Nadelen

Heeft chiptuning ook nadelen?

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Dit geldt ook voor chiptuning. Echter zijn er veel fabeltjes over nadelen van chiptuning die we graag uit de wereld willen helpen. Na chiptuning stoot de motor niet meer schadelijke stoffen uit en je motor slijt er ook niet sneller van. Bij dezelfde rijstijl is de belasting van de motor hetzelfde en is er dus ook niet meer slijtage. Alleen als je het extra vermogen aanspreekt zal de motor zwaarder belast worden, in de praktijk valt dit meestal erg mee. Als je ons vraag raden jullie het aan? Dan zeggen wij absoluut ja. De voordelen zijn namelijk vele malen groter dan de nadelen.

Garantie

Als je niet een door de fabrikant of merkdealer goedgekeurde tuning gebruikt om de auto te tunen, verlies je meestal je (fabrieks)garantie. Je kunt daardoor in een discussie terecht komen in geval van problemen aan de aandrijflijn, zoals een zeer snel versleten koppeling/vliegwiel, verstopt roetfilter, versnellingsbakproblemen of defecte turbo. Leasemaatschappijen zijn bang voor extra onderhoud kosten en dus niet happig op chiptuning en het wordt dan ook vaak niet toegestaan, zelfs niet als de tuning door de merkdealer gebeurt.

De garantie van de chiptuner zelf is meestal een garantie op de software, maar het is juist de hardware waarvan je graag de garantie wilt behouden. 

Software-updates

Fabrikanten brengen regelmatig software-updates uit voor het motormanagement van hun auto’s. Nu valt dat bij wat oudere auto’s wel mee, maar moderne auto’s krijgen vaak een software-update tijdens een beurt bij de dealer. Er zijn verschillende soorten updates, maar het kan hierbij voorkomen dat de tuning wordt overschreven. In dat geval moet je terug naar de tuner om de auto te laten hertunen. Dit gebeurt vaak kosteloos, maar als er veel werk mee gemoeid is (bdm-tuning bijvoorbeeld) dan wil de tuner er nog wel eens een vergoeding voor vragen.

Contact

mogelijk gemaakt door

Stuur ons een bericht

contact