Ga naar de inhoud

Veelgestelde vragen

Algemeen

Algemeen

Gelukkig kunnen de meeste auto’s getuned worden.

Er zijn altijd uitzonderingen waarbij er geen winst te behalen valt. Dit zijn voertuigen die of modellen waarbij de beveiliging van de ECU (motor computer) nog niet is gekraakt en/of waar (nog) geen tuning software voor bestaat.

Bekijk hier alle mogelijkheden voor uw voertuig.

Het is belangrijk dat de auto in goede conditie is als u deze laat tunen. De chiptuner zal alvorens een afspraak te maken altijd controleren of uw specifieke voertuig motor geschikt is om te tunen. Wanneer geconstateerd wordt dat uw voertuig geschikt is voor chiptuning, kan een afspraak worden ingepland.

Wanneer u langskomt met uw voertuig, zal de chiptuner altijd, wellicht zonder dat u het doorheeft, snel checken of het voertuig in goede conditie is. Start het voertuig normaal, zijn er eventuele haperingen, is de huidige software eerder aangepast, zijn er afwijkingen die invloed kunnen hebben op de tuning? Wanneer geconstateerd is dat het voertuig in goede conditie is en het op papier getuned kan worden, gaan ze aan de slag.
Dat is het moment dat er nagegaan wordt of de fabrikant geen tuningprotectie heeft geplaatst. Als dit wel het geval is en de tuner hier niet omheen kan, gaat de tuning helaas niet door. Dit komt echter niet al te vaak voor en kan er gewoon getuned worden. 

Als de tuning is geïnstalleerd maken wij er een proefrit mee, door onze ervaring weten we snel genoeg of alles naar behoren werkt.

Het tunen van je auto duurt ongeveer 1,5 to 2 uur.
In het geval van een tuning op maat kan dit wel een paar uur tot 1 dag in beslag nemen.

Vrijwel alle voertuigen kunnen op een rollenbank worden getest. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. Dit kan liggen aan de soort rollenbank, het voertuig, etc. Check altijd bij de dealer wat de voorwaarden voor een test op een rollenbank. 

De rollenbanktest laat exact de vermogensmeting van uw voertuig zien. In een uiterst precieze meting wordt het vermogen en de trekkracht berekend. Dit is mogelijk in combinatie met een chiptuning, hiermee bent u verzekerd van een exacte tuning voor uw voertuig, een tuning op maat. 

Een andere functie van een rollenbank bij chiptuning is dat bij het zelf schrijven van chiptuningsoftware, zoals chiptuner Rica Engineering al meer dan 30 jaar doet, de gemaakte software uiterst precies gemeten en getest kan worden, voordat het op de markt wordt gebracht.

Bij motoren zonder turbo is de winst na chiptuning meestal gering (enkele procenten) en daarom wordt het niet vaak uitgevoerd. Het kan echter ook dat het vermogen af-fabriek is gereduceerd, en dan kan het wel lonen.

De auto kan gelijk getuned worden, u hoeft hiermee niet te wachten. Een nieuwe motor is na ongeveer 1500-2000 km ingelopen. Hierna kan deze volledig belast worden.

Het maakt niet uit of de auto een automaat is of handgeschakeld.

Tegenwoordig zijn vele automaat versnellingsbakken ook te tunen, waarbij de prestaties van de auto alleen maar toenemen.

Stage 1, 2, 3…Hoe hoger de stage, hoe meer vermogen en koppel u ervoor terugkrijgt. 

Bij de ene auto bestaan de stages alleen uit het aanpassen van de software, bij een ander kunnen er hardwarematige aanpassingen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een uitlaat, intercooler of turbo.

Elke motor die computer gestuurd is, is in theorie te tunen. De mogelijkheid is er dus zeker. Niet elke chiptuner zal echter de mogelijkheid hebben om plaats te bieden voor het chiptunen van bijvoorbeeld een bus of vrachtwagen.

Houdt hier rekening mee bij de zoektocht naar uw chiptuner. 

De automatische versnellingsbak wordt niet standaard aangepast bij het chiptunen van een voertuig. 
Bij sommige modellen is het maximale koppel ook begrensd in de versnellingsbak, naast de begrenzing in de software. In dit geval wordt de software van de versnellingsbak ook aangepast. 

Er zijn ook andere redenen om de versnellingsbak software aan te passen, los van chiptuning. Bij het zorgvuldig ‘remappen’ of aanpassen van deze software kunnen de schakelmomenten worden aangepast naar wens. Voor een betere acceleratie, een snellere paddle respons tijd, hogere koppel in alle versnellingen en geoptimaliseerde schakelsnelheden en schakeltoerentallen. 

Auto modellen met wat minder vermogen dan eigenlijk gewenst, zijn vaker voor een gunstiger bedrag te leasen dan modellen met een groot vermogen. Het is dus niet gek dat er steeds meer lease auto’s rondrijden. Het is goed om te weten dat het inderdaad mogelijk is om een lease auto te chiptunen. 

Aangezien een chiptuning altijd terug te draaien is en de standaard software altijd terug te plaatsen is, kunt u voordat u uw lease auto inlevert langs uw chiptuner om de standaard software te herplaatsen. 

De originele software van uw voertuig kan altijd terug geprogrammeerd worden. Uw voertuig zal dan weer volledig origineel zijn.

Software & Techniek

Software & Techniek

Een vermogenswinst tussen de 20% en 30% is met chiptuning vrijwel altijd haalbaar.

Heeft u een chiptuner gevonden die flink afwijkt van deze norm, wees alert. Het is tegenwoordig erg makkelijk om goedkoop tuning software te kopen die totaal niet veilig zijn voor uw auto.

Zorg dat u altijd kiest voor een erkende chiptuner die gebruik maakt van hoogwaardige software. 

Door chiptuning haalt u meer vermogen uit de motor.
Dit houdt in dat je motor dan minder hard hoeft te werken voor hetzelfde resultaat.

Bij diesel motoren is een besparing tussen de 5 en 15% haalbaar. Bij benzine motoren ligt dat een stukje lager en is maximaal 5% haalbaar.

Let echter op, deze cijfers zijn nooit gegarandeerd, aangezien er meerdere factoren van invloed zijn op deze marge. Denk aan het rijgedrag, of er op snelwegen of binnen de bebouwde kom gereden wordt, hoe zwaar beladen de auto is etc.

Het vermogen en koppel wat  wordt aangegeven door uw chiptuner, is meestal het maximale wat zij verantwoord vinden voor uw voertuig en de motor.

Wilt u liever minder vermogen en/of koppel dan wat is aangegeven, dan kan dat altijd.  Voor andere wensen of aangepaste verzoeken, raden wij aan uw chiptuner te vragen wat de mogelijkheden zijn. 

Dat je auto belangrijk is realiseren wij ons goed, als er iets verkeerd gaat kan dit zeer kostbaar zijn. De “kant-en klare” chiptuning software die voor €150,- gekocht kan worden, scheelt wellicht in de portemonnee, echter heb je absoluut geen zicht op de kwaliteit en secuurheid waarmee het ontwikkeld is.

Een foutieve file of een file van lage kwaliteit kan grote schade toebrengen aan uw voertuig. Deze files worden veelal niet getest op echte auto’s, worden de files aangepast zonder te weten of de aanpassing zal werken en wordt het met minimale chiptuning en autokennis ontwikkeld.

U weet echter pas wat u in handen heeft wanneer uw auto gechiptuned wordt en dan kan het helaas te laat zijn. De software kan uw motormanagementsystem aantasten en andere onomkeerbare schade aan uw auto toebrengen. 

Wanneer u een chiptuner kiest, vraag altijd waar zij hun software vandaan hebben en of het uitgebreid getest is. Zo bent u zeker van een kwalitatieve tuning zonder gevaar voor uw auto.

Chiptuners zoals bijvoorbeeld Rica Engineering ontwikkelen hun eigen chiptuning software van start tot finish en testen het uitgebreid op echte auto’s voordat het op de markt wordt gebracht. U bent er 100% van verzekerd dat u te maken heeft met chiptuning software van erg hoge kwaliteit en uiteraard van levenslange garantie. 

Wanneer u bij een erkende chiptuner terecht komt, zullen zij altijd uw originele software bewaren.

Dit in bijvoorbeeld het geval dat uw voertuig naar de fabrikant moet en u de software eerst teruggeplaatst wilt hebben naar standaard voordat u langsgaat. De chiptuning software kan er daarna weer ingeladen worden.

Bij de meeste chiptuners is dit een kosteloze service. Vraag uiteraard altijd na of er eventuele kosten aan verbonden zitten om niet voor verassingen te komen staan. 

Wanneer u uw auto naar bijvoorbeeld de garage brengt voor een beurt, voeren zij uiteraard standaard testen uit om na te gaan of alles naar behoren werkt. Hierbij is het mogelijk dat zij ook een software-update uitvoeren om er zeker van te zijn dat uw auto helemaal up to date is.

Met deze software update wordt echter een eventuele tuning of een andere softwarematige aanpassing(en), overschreven. Dit kan erg vervelend zijn, echter niet onomkeerbaar.

Neem contact op met het bedrijf waar u uw chiptuning heeft laten uitvoeren voor hun voorwaarden, maar vrijwel elke professionele chiptuner biedt in dit soort gevallen de service om kosteloos de chiptuning software opnieuw in te laden, zodat u weer snel de weg op kunt!

Alles wat software bevat, is in feite aan te passen. Dit betekent echter niet dat alle aanpassingen geschikt zijn voor elk voertuig. Bekijk altijd eerst wat de mogelijkheden zijn voor uw voertuig, alvorens een afspraak te maken. U kunt alle mogelijkheden voor uw voertuig hier bekijken.

Andere opties, naast meer vermogen en koppel d.m.v. chiptuning, zijn:

  • EGR delete
  • DPF delete
  • Pop & Bangs
  • Start/Stop delete
  • Transmissie tuning
  • AdBlue delete
  • Cilinder uitschakeling deactiveren

Voor gedetailleerde informatie over ieder van deze opties, bekijk de ‘overige aanpassingen‘.

Als je het idee hebt dat de auto niet presteert zoals verwacht na het uitvoeren van een chiptuning, neem contact op met je tuner. U dient na een chiptuning direct beschikking te hebben over het volledige vermogen. 

Het is mogelijk dat er een defecte sensor of turbodruk lekkage aanwezig is. Je tuner kan dit controleren en eventueel testen op de rollenbank.

Veiligheid & Garantie

Veiligheid & Garantie

Chiptuning heeft in principe geen invloed op de APK. Wel moet er altijd rekening gehouden worden dat met chiptuning de prestaties van uw auto kunnen veranderen en de uitstoot kan toenemen. Hierdoor kan het zijn dat uw auto niet langer voldoet aan de gestelde emissienormen. Stel uw keurmeester op de hoogte van uw chiptuning, zodat zij hier rekening mee kunnen houden bij de keuring. Het verwijderen van de roetfilter heeft echter wel invloed op de APK. Bekijk altijd eerst de regels van het RDW voordat u deze aanpassing uit laat voeren. 

Houdt er rekening mee dat de getunede software van uw voertuig overschreven kan worden door de standaard software van uw voertuig tijdens de keuring. 

Neem contact op met het bedrijf waar u uw chiptuning heeft laten uitvoeren om de tuning weer in te laden, zodat u weer snel de weg op kunt!

Bij een goede chiptuner zijn er geen nadelen, alleen voordelen.

Met chiptuning vraag je natuurlijk wel meer van je motor, maar het belangrijkste is hoe u zelf met de motor omgaat.
Rustig warm rijden en laten afkoelen en tijdig onderhoud zijn de belangrijkste factoren om de motor in een goede conditie te houden.
Er is geen reden om rekening te houden met een verminderde levensduur van uw voertuig.

Ja en nee. Softwaremodificaties zijn niet direct zichtbaar. Een dealer kan bij regulier onderhoud niet zien dat de software is aangepast.

Indien u een probleem met de auto heeft en deze terug moet naar de importeur of fabrikant, houdt er rekening mee dat zij de software aanpassing wel kunnen zien. 

Aangeraden wordt de software eerst terug te plaatsen naar de standaard software. De chiptuning software kan er daarna weer ingeladen worden. Bij de meeste chiptuners is dit een kosteloze service. Vraag uiteraard altijd na of er eventuele kosten aan verbonden zitten om niet voor verassingen te komen staan. 

Ook zijn er DIY oplossingen zoals bijvoorbeeld de iSoftloader van Rica Engineering, waarmee de klant zelf het voertuig kan tunen of weer naar standaard kan programmeren. 

Iedere chiptuner/dealer hanteert zijn/haar eigen regels en voorwaarden. Vraag alvorens uw voertuig te chiptunen altijd na wat hun voorwaarden zijn en wat voor service zij bieden na de chiptuning.

Bij bijvoorbeeld chiptuner Rica Engineering, ontvangt u levenslange garantie op de tuning software. U kunt altijd terecht voor het plaatsen van de tuning software naar standaard of juist voor het herladen van de chiptuning software etc. 

Volgens de wet mag een auto 20% meer vermogen hebben dat staat geregistreerd on het kenteken. De meeste verzekeraars denken hier hetzelfde over.

Om er zeker van te zijn wat uw verzekeraar dekt en wat het max extra vermogen is waar zij akkoord mee gaan, neem a.u.b. contact op met uw zorgverzekeraar. Wij willen uiteraard  niet dat u voor eventuele verassingen komt te staan. 

Chiptuning heeft geen invloed op je wegenbelasting.

Contact

mogelijk gemaakt door

Stuur ons een bericht

contact